Nowy budynek AFRISO.

W czerwcu 2001 roku, niedługo po swoich czwartych urodzinach, spółka AFRISO-Euro-Dynamika przeprowadziła się z wielkomiejskich Gliwic do własnego niedużego budynku zlokalizowanego w miejscowości Szałsza.

Przeprowadzka w istocie nie zmieniła położenia firmy na mapie Polski. Szałsza graniczy z Gliwicami, a z okien, w odległej perspektywie, można podziwiać najwyższą konstrukcję drewnianą w Europie - wieżę gliwickiej radiostacji.

Natomiast w bezpośrednim sąsiedztwie obserwowaliśmy pojawiające się sarny i bażanty, a czasami konnych jeźdźców z pobliskiej stadniny. Nowy obiekt zasiedlaliśmy z radością, mimo że wielu elementów wyposażenia jeszcze brakowało. Na przykład drzwi do poszczególnych pomieszczeń dojechały dopiero parę tygodni później.

Dziś załoga polskiego AFRISO liczy już ponad 80 osób, z czego większość na co dzień pracuje w biurze w Szałszy. Nasz budynek, mimo że rozbudowany w latach 2011 - 2012, stał się zbyt ciasny. Podjęliśmy więc decyzję o kolejnej rozbudowie. Przygotowania do inwestycji rozpoczęliśmy w 2019 roku, a w czerwcu 2021 roku, po uzyskaniu pozwolenia na budowę, wbiliśmy w grunt symboliczną pierwszą łopatę.

 

Przy projektowaniu nowego biurowca kierowaliśmy się dwiema ideami przewodnimi. Zależy nam na komforcie pracowników - przestronne pomieszczenia, specjalne, wyciszone miejsca jeśli ktoś potrzebuje skupienia, profesjonalne studio do fotografii produktów i kręcenia filmów poradnikowych - powierzchnia użytkowa całości to niemal 1600 m2. Zadbaliśmy także o zaawansowany system wentylacji zapewniający wysoką jakość i czystość powietrza.

 

Drugi priorytet to ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Wszystkie produkty AFRISO przyczyniają się do oszczędności energii i zmniejszania niekorzystnych emisji. Ta sama zasada przyświecała nam przy wyborze rozwiązań dla nowego obiektu - wyposażymy go między innymi w wydajną instalację fotowoltaiczną oraz nowoczesne pompy ciepła.

 

Mamy przeświadczenie, że nasz nowy obiekt zyska uznanie także za swój kształt architektoniczny. Przy projektowaniu staraliśmy się twórczo nawiązać do bliższego i dalszego otoczenia, w tym do tradycji przemysłowej Górnego Śląska. Ponadto bryłę budynku wzbogacimy o dużą ilość zieleni, jak na podmiejską okolicę przystało.

Nowe przestrzenie biurowe zamierzamy przekazać do użytkowania pod koniec 2022 roku. Umożliwi to przeprowadzkę kilkudziesięciu pracowników, w tym zespołów odpowiedzialnych za szeroko rozumianą obsługę klientów. Bardziej komfortowe warunki pracy naszej załogi z pewnością przyczynią się do podniesienia poziomu tejże obsługi.

Na pewno zdamy Wam relację z otwarcia nowej siedziby. A tymczasem zapraszamy do zapoznania się z galerią nowego budynku. Przy okazji - lepszego prezentu na 25 lat polskiego AFRISO nie mogliśmy sobie wymarzyć!